είπαν για μας

Καφέ Mιrabilis

2015 | Ηράκλειο | Κρήτη

down page

2015-καφέ Mirabilis Ηράκλειο Κρήτης

Ο σχεδιασμός της καφετέριας Mirabilis-Δολαψακης αποτέλεσε για μας κίνητρο να δημιουργήσουμε ένα χώρο μοντέρνο που να εξυπηρετεί τις αυξημένες απαιτήσεις του πελάτη ,σε συνδυασμό με παραδοσιακούς συμβολισμούς από την κρητική ύπαιθρο. Το γραφείο μας πέτυχε το στόχο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Βασικός άξονας ήταν η σκέψη να συγκεράσουμε το παρελθόν μέσα στο σύγχρονο παρόν τονίζοντας τη φιλοσοφία του καφέ στην Ελλάδα ως μέσο επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης και αφορμή για σύναψη σχέσεων.
Ήταν η φιλοσοφία αυτή που αποτέλεσε για μας τη βασική αρχή σχεδιασμού.
Η μελέτη ξεκίνησε με κέντρο τον καμπύλο τοίχο-βιβλιοθήκη που διαμορφώνει στο μπροστινό μέρος το μπαρ και στο πίσω τους βοηθητικούς χώρους, εξασφαλίζοντας έτσι την εύκολη πρόσβαση των πελατών από κάθε σημείο της καφετέριας.
Η βιβλιοθήκη ως κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης λειτουργεί συμβολικά αλλά και πρακτικά: αφενός εξυπηρετεί την ανάγνωση ως μέσο εναλλακτικής ψυχαγωγίας και αφετέρου βοηθάει στην προβολή των προϊόντων, καθώς γίνεται το μέρος όπου εκτίθενται και πωλούνται οι διαφορετικές ποικιλίες καφέ που διαθέτει η καφετέρια.
Μπαίνοντας στο εσωτερικό το ξύλινο πλέγμα στην οροφή από το οποίο κρέμονται τα φωτιστικά, σαν τα τσαμπιά των σταφυλιών, θυμίζει μια μορφή σύγχρονης κρεβατίνας ,η οποία κυριαρχούσε στην πλειονότητα των κρητικών αγροτικών σπιτιών. Τα καθίσματα σε όλο τον εσωτερικό χώρο και τα ψηλά stands μπροστά στα παράθυρα κοιτούν άλλα προς τα έξω τονίζοντας την εξωστρέφεια προς τον κόσμο της γειτονιάς και άλλα προς τα μέσα δημιουργώντας εσωστρεφείς γωνιές. Ενώ είναι προσαρμοσμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν μικρές και μεγάλες συντροφιές ενισχύοντας τη φιλική ατμόσφαιρα του χώρου και την παρεΐστικη διάθεση.
Διατηρώντας την ίδια λογική, διαμορφώθηκε η υπαίθρια αυλή που παραπέμπει σε μια σύγχρονη μορφή της κρητικής βεγγέρας. Είναι ντυμένη με ξύλο αναδεικνύοντας τις ελιές που υπάρχουν εκεί, δίνοντας μία αίσθηση ηρεμίας, χαλάρωσης και αποφόρτισης από την καθημερινότητα. Τα χρώματα που χρησιμοποιήσαμε είναι σε γήινους τόνους με το ξύλο να πρωταγωνιστεί και την υφή του λευκού τούβλου στους τοίχους να κάνει αισθητή την παρουσία του χρόνου. Από την άλλη οι πινελιές έντονου χρώματος και η χρήση μετάλλων στην επίπλωση αναδεικνύουν και αποδεικνύουν το σύγχρονο και μοντέρνο χαρακτήρα της καφετέριας.
Καταφέραμε λοιπόν, με έξυπνες και καινοτόμες ιδέες να δημιουργήσουμε έναν καλαίσθητο, οικείο χώρο και ταυτόχρονα επικερδή για τη διοίκηση, που θα γίνει σημείο συνάντησης των Ηρακλειωτών.