είπαν για μας

Διώροφη μονοκατοικία

2004 - Σκαλάνι, Κρήτη

down page
Το οικόπεδο έχει εμβαδόν 1,8 στρέμματα και βρίσκεται στη θέση «Πατατάκια» της κοινοτικής οδού Πρασσά – Σκαλανίου, στον Ν. Ηρακλείου.
Η κατοικία, έκτασης 200τ.μ. περίπου, εξυπηρετεί τη μόνιμη κατοικία της οικογένειας. Η κλίμακα και οι αναλογίες της τοπικής αρχιτεκτονικής λειτούργησαν ως ισχυρές αναφορές στη σύνθεση των όγκων του νέου κτηρίου, με σύγχρονο τρόπο και χωρίς καμία προσπάθεια μίμησης. Έτσι, οι λιτοί όγκοι συντίθενται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν την κατοικία, προσθέτοντας συγχρόνως αισθητικές εναλλαγές με τα μεγέθη και τη μορφή τους. Οι ημιυπαίθριοι χώροι και οι εξώστες, εκτός από τον λειτουργικό τους ρόλο, συμπληρώνουν το πλάσιμο των όγκων.
Η χωροθέτηση του κτίσματος στο οικόπεδο κράτησε ως δεδομένα, αφενός το σχήμα του οικοπέδου και τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και περιορισμούς και αφετέρου τη σχέση του κτιρίου με τον προσανατολισμό και τη θέα. Το κτίριο αναπτύσσεται προς τον βορειονοτικό άξονα. Κεντρικά, ο χώρος εισόδου αποτελεί το στοιχείο της ένωσης του διώροφου νότιου τμήματος με το ισόγειο βόρειο, δημιουργώντας ένα ευχάριστο οπτικό παιχνίδι μεγεθών και αναλογιών.
Στο ισόγειο έχουν δημιουργηθεί οι χώροι διημέρευσης. Τον κεντρικό πυρήνα αποτελεί το σαλόνι με τα μεγάλα ανοίγματα που εξασφαλίζουν ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και πλούσιο φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό. Στο νότιο διώροφο τμήμα βρίσκονται η κουζίνα, η τραπεζαρία και ο ξενώνας με ένα WC. Στον όροφο φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια των παιδιών και του ζευγαριού, σχεδιασμένα στην κατεύθυνση της εξασφάλισης σχετικής επιθυμητής ανεξαρτησίας του υπνοδωματίου του ζευγαριού.
Η αρχιτεκτονική μελέτη εκφράζει την προσωπικότητα και απαντάει στις ανάγκες και επιθυμίες των ιδιοκτητών, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένας καθαρός σε όγκους χώρος που διεγείρει τις αισθήσεις, διαφυλάσσοντας το προσωπικό στίγμα του αρχιτέκτονα.