είπαν για μας

Πολυκατοικία στο κέντρο

2009 | Ηράκλειο | Κρήτη

down page

Το μικρό οικόπεδο βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου. Η αρχιτεκτονική σύνθεση βασίστηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικοπέδου, αλλά και τις λειτουργικές ανάγκες για την μόνιμη κατοικία της οικογένειας και τους πολεοδομικούς περιορισμούς. Βάσει αυτών των δεδομένων σχεδιάστηκε μία πενταόροφη πολυκατοικία με υπόγειο και χώρο στάθμευσης στο ισόγειο. Το κτίριο τοποθετήθηκε προς τα μέσα στο οικόπεδο, λόγω του πολύ μικρού πλάτους δρόμου στον οποίο έχει πρόσωπο, ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη οπτική και λειτουργική άνεση σε σχέση με το απέναντι κτίριο και ο βέλτιστος φωτισμός και αερισμός του κτιρίου, βελτιώνοντας συγχρόνως τις επικρατούσες συνθήκες στον συγκεκριμένο δρόμο.
Δύο οροφοδιαμερίσματα αναπτύσσονται στους δύο πρώτους ορόφους, ενώ η μόνιμη κατοικία της οικογένειας στους τρεις τελευταίους. Η σύνθεση των όγκων βασίστηκε σε σύγχρονα κριτήρια, χωρίς να μιμείται, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα, τις αναλογίες και τα χαρακτηριστικά της αστικής αρχιτεκτονικής. Οι όροφοι μικραίνουν κλιμακωτά καθ’ ύψος, στοιχείο που αποτέλεσε το βασικό άξονα αρχιτεκτονικής σχεδίασης. Έτσι, δύο πλαίσια ενοποιούν τους ορόφους και συγχρόνως διαχωρίζουν τις δύο κατηγορίες κατοικιών. Οι ημιυπαίθριοι χώροι και οι εξώστες, εκτός από τον λειτουργικό τους ρόλο, συμπληρώνουν το πλάσιμο των όγκων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στον φωτισμό του κτιρίου, όπου στοιχεία όπως υαλότουβλα προσδίδουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς ο φωτισμός εναλλάσσεται πολύ διαφορετικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η ανάπτυξη της μόνιμης κατοικίας της οικογένειας γίνεται σε τρεις ορόφους, καθώς τα τετραγωνικά ανά όροφο μειώνονται σταδιακά καθ’ ύψος. Κύριο χαρακτηριστικό της κατοικίας αποτελεί ο έξυπνος εσωτερικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για την πλήρη και κατάλληλη αξιοποίηση των περιορισμένων τετραγωνικών ανά όροφο, ενώ ιδιαίτερος είναι και ο τεχνολογικός χαρακτήρας της. Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην έννοια του έξυπνου σπιτιού και ο έλεγχος των λειτουργιών της κατοικίας μπορεί να γίνεται από κάθε σημείο της, αλλά και από απομακρυσμένα σημεία.
Στον πρώτο όροφο και δεξιά από την κύρια είσοδο της κατοικίας αναπτύσσεται το σαλόνι, ενώ η κουζίνα αξονικά από την κύρια είσοδο. Ο τυφλός τοίχος με πολυμορφικό χαρακτήρα, αξιοποιείται για τους αποθηκευτικούς χώρους της κουζίνας και αποτελεί το μεταβατικό στοιχείο για την δημιουργία του επίπλου του σαλονιού, διαφοροποιώντας συγχρόνως τους δύο χώρους. Η τραπεζαρία οριοθετείται σε συνέχεια της νησίδας της κουζίνας.
Η ιδιωτικότητα των προσωπικών χώρων της οικογένειας εξασφαλίζεται, καθώς τα υπνοδωμάτια των παιδιών και το master bedroom βρίσκονται στον δεύτερο όροφο της κατοικίας. Ο όροφος χωρίζεται αξονικά από το κλιμακοστάσιο και το μπάνιο σε δύο τμήματα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ιδιωτικότητα για το ζευγάρι, ενώ τα παιδικά υπνοδωμάτια αναπτύσσονται το ένα δίπλα στο άλλο.
Ο χώρος γραφείου και το δεύτερο σαλόνι αναπτύσσονται στον τρίτο όροφο. Σε αντιστοιχία με τον πρώτο όροφο, ο τυφλός τοίχος αξιοποιείται για την δημιουργία της βιβλιοθήκης του γραφείου, η οποία με την ιδιαίτερη κατασκευή από ξύλο και γυαλί δημιουργεί ένα συνεχές παιχνίδι ανοικτών – κλειστών ραφιών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χώρου αποτελεί το τζάκι, του οποίου ο καινοτόμος σχεδιασμός το καθιστά κυρίαρχο στοιχείο στο χώρο, καθώς ο ψηφιακός πίνακας με πολύ απλό τρόπο μετατρέπεται σε τηλεόραση.
Τέλος, το υπόγειο αξιοποιείται και εκτός από τους απαραίτητους για τις εγκαταστάσεις χώρους, στο υπόλοιπο τμήμα του δημιουργείται το play room, γυμναστήριο, αλλά και χώρος με υδρομασάζ και χαμάμ.
2009 – Εξαόροφη κατοικία στο κέντρο Ηρακλείου Κρήτης