είπαν για μας

Villa Margarita

1996 - Σταμνοί Πεδιάδος, Κρήτη

down page
Αρμονική ενσωμάτωση νέας χρήσης και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών στοιχείων, τής κατοικίας που μελετήσαμε πριν 25 περίπου χρόνια, με την δυναμική και το μεράκι των ιδιοκτητών Παύλου και Μαργαρίτας Καμαριτη και την ιδιαίτερη ματιά του φωτογράφου Φώτη Σέρφα.
Το οικόπεδο, 1,5 στρέμματος, βρίσκεται στην Επισκοπή στο Ν. Ηρακλείου. Το κτίσμα, έκτασης 200 τ.μ., εξυπηρετεί τη μόνιμη κατοικία μίας πενταμελούς οικογένειας. Η κλίμακα και οι αναλογίες της τοπικής αρχιτεκτονικής λειτούργησαν ως αναφορές στη σύνθεση των όγκων, με σύγχρονο τρόπο και χωρίς καμία προσπάθεια μίμησης. Έτσι, οι λιτοί, ορθολογικής κάτοψης όγκοι συντίθεται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν το σύνολο. Οι ημιυπαίθριοι χώροι και εξώστες, εκτός από το λειτουργικό τους ρόλο, συμπληρώνουν το πλάσιμο των όγκων. Η χωροθέτηση του κτίσματος επηρεάστηκε αφενός από το σχήμα του οικοπέδου και τις ισχύουσες διατάξεις, αφετέρου από τον προσανατολισμό και τη θέα.
Στο ισόγειο, τον κεντρικό πυρήνα αποτελεί το σαλόνι γύρω από το οποίο οργανώνονται οι υπόλοιπες λειτουργίες της κατοικίας. Ο εσωτερικός διώροφος χώρος ενώνει το ισόγειο με τον όροφο, δημιουργώντας ένα ευχάριστο παιχνίδι μεγεθών και αναλογιών. Το εσωτερικό μπαλκόνι χαρίζει μία ενδιαφέρουσα όψη του σαλονιού από τον όροφο και εξασφαλίζει θέα και φωτισμό στο εσωτερικό. Ακόμη στο ισόγειο βρίσκεται η κουζίνα και η τραπεζαρία, νότια, και ο χώρος του γραφείου, ένα wc και ένα δεύτερο καθιστικό, βόρεια. Στον όροφο φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια των παιδιών και του ζευγαριού, αλλά η επιθυμητή ανεξαρτησία του δωματίου του ζευγαριού εξασφαλίζεται με ιδιωτικό μπάνιο και δωμάτιο ντουλάπα.

Φωτογράφος: Φώτης Σέρφας