είπαν για μας

Cactus Beach Hotel

2017 | Σταλίδα | Κρήτη

down page
Φωτογράφος Χριστοδουλάκης Μιχάλης

Η παρούσα επέμβαση αποτελεί κομμάτι μιας συνολικής μελέτης για την ανακαίνιση ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Σταλίδα, η οποία πραγματοποιείται σταδιακά με σκοπό τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών. Η νέα αρχιτεκτονική μελέτη καλείται να μετασχηματίσει και να συμπληρώσει τον υπάρχοντα χώρο με σεβασμό και δημιουργικότητα. Η τρέχουσα μελέτη ασχολείται με τη δημιουργία ενός νέου χώρου bar και ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
Καθώς το υπάρχον ‘βαρύ’ κέλυφος από πέτρα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της ταυτότητας του συγκροτήματος, στόχος της επέμβασης είναι η ανάδειξη αυτού του στοιχείου. Για το λόγο αυτό προστίθεται ένας νέος πέτρινος όγκος, ο οποίος φιλοξενεί τις χρήσεις του bar και συμπληρώνεται με στεγασμένους χώρους, καλύπτοντας έτσι τις λειτουργικές ανάγκες του συγκροτήματος . Η κλίμακα των νέων όγκων, ακολουθώντας αυτήν του παλαιού κτίσματος, δημιουργεί ένα ισορροπημένο σύνολο στο οποίο εναλλάσσονται κλειστοί και ανοιχτοί χώροι.
Μία από τις κύριες σχεδιαστικές αρχές που διέπουν τη νέα σύνθεση είναι η καθαρότητα των γραμμών σε επίπεδο κάτοψης. Συγκεκριμένα η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές τόσο στην κίνηση όσο και στην στάση. Επιτυγχάνεται έτσι μια καλύτερη χωροθέτηση των λειτουργιών του bar και των χώρων στάσης γύρω του, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Σε συνδυασμό με την προσθήκη στοιχείων νερού, τον ιδιαίτερο φωτισμό του χώρου και την υπάρχουσα φύτευση δημιουργείται ένας ευχάριστος για τον επισκέπτη χώρος στον οποίο μπορεί να απολαύσει τον ελεύθερο του χρόνο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στην επιλογή υλικών και χρωμάτων με στόχο την εναρμόνιση της νέας σύνθεσης τόσο με το υφιστάμενο κτήριο όσο και με το φυσικό τοπίο. Κλασσικά υλικά όπως η πέτρα και το ξύλο συνδυάζονται με σύγχρονα υλικά όπως το μέταλλο, επιτυγχάνοντας ένα ‘πάντρεμα’ του παλιού με το καινούριο. Το ξύλο συναντάται σε όλες τις παρεμβάσεις, τόσο στον εξωτερικό χώρο με τη μορφή στεγάστρων όσο και εσωτερικά στη διαμόρφωση του bar και των δωματίων, προσφέροντας έτσι μια αισθητική συνοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλει και η επιλογή γήινων χρωμάτων στην απόχρωση της άμμου, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.