είπαν για μας

Cactus Paradise

2018 - Σταλίδα, Κρήτη

down page
Φωτογράφος Χριστοδουλάκης Μιχάλης

Η παρούσα επέμβαση αποτελεί κομμάτι μιας συνολικής μελέτης για την ανακαίνιση ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Σταλίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε σταδιακά με σκοπό τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών. Η νέα αρχιτεκτονική μελέτη καλείται να μετασχηματίσει και να συμπληρώσει τον υπάρχοντα χώρο με σεβασμό και δημιουργικότητα. Η τρέχουσα μελέτη ασχολείται με τη δημιουργία ενός νέου πολυχώρου εστίασης με διάφορες δραστηριότητες και ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
Με κεντρικό άξονα την πλατεία και την άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και τον δρόμο αναπτύσσονται τέσσερα διαφορετικά μέρη: το παραδοσιακό καφενείο, το μπαρ, το ελληνικό και το ανατολίτικο εστιατόριο. Υιοθετώντας μία ενιαία αρχιτεκτονική και αισθητική γλώσσα δημιουργείται ένας ανοιχτός διάλογος όπου η ελληνικότητα κατέχει κυρίαρχο ρόλο. Η εικόνα ενός πολυχώρου εμπνευσμένου από τις πλατείες των κρητικών χωριών ενισχύεται και από τα επιμέρους στοιχεία. Η χρήση του ξύλου και του πρασίνου σε συνδυασμό με τα γήινα χρώματα εναρμονίζει τους χώρους με το περιβάλλον. Η αίσθηση της γειτονίας σε συνδυασμό με την ανάλαφρη διάθεση προσφέρει στους επισκέπτες μία μοναδική εμπειρία εμποτισμένη με τη μοναδικότητα της ελληνικής κουλτούρας.
Οι καθαρές γραμμές σε επίπεδο κάτοψης μαζί με τον κατάλληλο εξοπλισμό που πλαισιώνει κάθε χώρο οριοθετεί τα διαφορετικά τμήματα και ταυτόχρονα τα διατηρεί σε άμεση επικοινωνία.
Το ξύλο και η πέτρα, παραδοσιακά και κλασικά υλικά συνδυάζονται με σύγχρονα όπως το τζάμι επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό το μπόλιασμα του παλιού με το καινούργιο