είπαν για μας

Αροδαμός Τουριστικές Κατοικίες

2004 - Κρουσώνας, Κρήτη

down page

Το οικόπεδο, συνολικής έκτασης 11.068,36 τ.μ., βρίσκεται στην τοποθεσία «Τσικανδυλιανό Μασχάλι» της περιοχής «Λιβάδι» του δήμου Κρουσώνα. Η μελέτη αφορά στην ανέγερση έξι επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών συνολικής επιφάνειας 309,15 τ.μ.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τρία όμοια ζεύγη κατοικιών, δυο εκ των οποίων αναπτύσσονται στο δυτικό τμήμα του ακανόνιστου τεθλασμένου σχήματος οικοπέδου, ενώ το τρίτο καταλαμβάνει κεντρικότερη θέση, εκμεταλλευόμενα την έντονη κλίση του εδάφους και την έξοχη φυσική θέα που προσφέρει η συγκεκριμένη τοποθεσία. Τα δυο ζεύγη αναπτύσσονται με προσανατολισμό Βορράς - Νότος με θέα το μαγευτικό «Λιβάδι», ενώ το τρίτο με προσανατολισμό Δύση - Ανατολή και θέα το φαράγγι της «Γαιδουροράχης» έως το Κρητικό Πέλαγος.
Βασικές αναζητήσεις της σύνθεσης, εκτός από τις λειτουργικές ανάγκες και τους πολεοδομικούς περιορισμούς, υπήρξαν τα στοιχεία της θέας, του προσανατολισμού και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τοπικού κλίματος.
Το κάθε ζεύγος αποτελείται από μια ισόγεια και μια διώροφη κατοικία ορθογώνιων κατόψεων, μεταξύ των οποίων διαμορφώνεται μια υπερυψωμένη εσωτερική αυλή. Η επεξεργασία των όγκων έγινε έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της εσωτερικής αυλής από το συχνό βορειοδυτικό άνεμο της περιοχής, χωρίς όμως να θυσιάζεται η δυνατότητα απόλαυσης της θέας από τους κοινόχρηστους χώρους. Η αναζήτηση αυτή, που συχνά επιδιώκει να ισορροπεί στοιχεία ασυμβίβαστα μεταξύ τους, οδήγησε σε μια σύνθεση όγκων με δυο παράλληλες πτέρυγες που αποτελούν το κάθε ζεύγος κατοικιών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των προσόψεων των κατοικιών αποτελούν οι ημιυπαίθριοι χώροι οι οποίοι προστατευμένοι από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες της περιοχής προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα.
Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί το γεγονός ότι δίνεται έμφαση στο σχεδιασμό με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Βασική αρχή αποτέλεσε ο σωστός προσανατολισμός των κατοικιών, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε σωστά και αποτελεσματικά τον ηλιασμό και το φυσικό αερισμό, αλλά και να προστατέψουμε τα κτίρια από τον ανεπιθύμητο συχνό βορειοδυτικό άνεμο. Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, η κατασκευή και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς ενώ πρόκειται για πετρόκτιστα κτίρια χρησιμοποιήθηκαν τα κατάλληλα υλικά για την αποτελεσματικότερη μόνωσή τους. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται από μία ανεμογεννήτρια.
Η ισόγεια κατοικία αποτελείται από ενιαίο χώρο με καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο, χώρο εστίασης και ύπνου. Διαθέτει επίσης υπόγειο με αποθηκευτικούς χώρους, μηχανοστάσιο και κελάρι. Η διώροφη κατοικία έχει στο ισόγειο ενιαίο χώρο με καθιστικό, κουζίνα, χώρο εστίασης και αποθήκη. Ο Α όροφος περιλαμβάνει υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο ορόφων επιτυγχάνεται με ξύλινη εσωτερική σκάλα. Το υπόγειο φιλοξενεί τους ίδιους χώρους με το υπόγειο της ισόγειας κατοικίας.
Η πρόταση μας γίνεται με άξονα - γνώμονα το σεβασμό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής. Εκμεταλλευόμενοι, λοιπόν, τα παραπάνω στοιχεία, υπάρχουν πολλές αναφορές στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και επεμβάσεις που εξυπηρετούν την προτεινόμενη χρήση, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την αισθητική του τοπίου.