είπαν για μας

New York down town

2004 | Ηράκλειο | Κρήτη

down page


Τοποθεσία:
Το bar βρίσκεται ανάμεσα σε δυο από τους πιο πολυσύχναστους και κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης του Ηρακλείου, γεμάτους εμπορικά καταστήματα και καφέ, την οδό Κοραή και την Μιλήτου, σε ένα από τα πιο όμορφα ανακαινισμένα διατηρητέα κτίρια της.
Περιγραφή κτιρίου-χώρων:
Ξεκινώντας τη μελέτη από τη κατακόρυφη τομή του χώρου συνολικού εμβαδόν 270 τ.μ η σύνθεση αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα – ορόφους (υπόγειο, ισόγειο και όροφος) το καθένα από τα οποία φιλοξενεί συγκεκριμένους χώρους και λειτουργίες.
Στο υπόγειο με εμβαδόν 78τ.μ. έχουν τοποθετηθεί οι τουαλέτες, κουζίνα, γραφεία και βοηθητικοί χώροι.
Το ισόγειο, 200 συνολικών τ.μ. εκ των οποίων τα 86 τ.μ. είναι αυλές. Σε αυτό το επίπεδο βρίσκονται το κεντρικό bar, χώροι για φαγητό, για καφέ και η θέση για τον d.j. Οι αυλές είναι τα σημεία πρόσβασης από τους δυο πεζόδρομους. Η κεντρική αυλή, επί της οδού Κοραή, ήταν όπως και σήμερα, την κυρία είσοδο του κτιρίου. Η δεύτερη αυλή βρίσκεται επί της οδού Μιλάτου καλύπτεται με υπαίθρια στέγαστρα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρήση της ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
Στον όροφο υπάρχει ένα δεύτερο μπαρ και χώροι για φαγητό και για καφέ.
Υλικά: Η επιλογές των υλικών έγιναν με μεγάλη προσοχή έτσι ώστε να μπορέσει να επιτευχτεί το τελικό αποτέλεσμα και να δοθεί στο χώρο μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Σε αυτό βοήθησαν κατά κύριο λόγο τα φωτιστικά της εταιρίας ARTEMIDE και MODA LIGHT, καθώς ο φωτισμός έχει παίξει σημαντικό ρολό στην μελέτη του χώρου. Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε είναι είδος WENGE, οι εξέδρες bakerai, δέρμα, πάγκοι CORIAN, κρύσταλλα.
Κεντρική ιδέα κατασκευής-διαμόρφωσης:
Το ζητούμενο από τους μελετητές ήταν η δημιουργία ενός χώρου οπού θα συνδυαζόταν το υπάρχον διατηρητέο κτίριο με την νέα τεχνολογία ούτος ώστε η μια να αναδεικνύεται μέσα από την άλλη εκφράζοντας την εικόνα του σήμερα και παραπέμποντας στις μετεξελίξεις του μέλλοντος. Συνειδητή επιλογή του μελετητή ήταν η οπτική ενοποίηση των διαφορετικών επιπέδων όπως και των εσωτερικών και εξωτερικών χωρών που πραγματοποιήθηκε μέσω μελετημένων επεμβάσεων και κατασκευών εστιάζοντας την προσοχή σε πέντε διαφορετικούς τομείς.
Το πρώτο έχει να κάνει με την προσεκτική ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων στοιχείων όπως η ξύλινη σκάλα η οποία ενοποιεί τα δυο επίπεδα, το άνοιγμα γύρω από τη σκάλα μεγάλωσε ούτος ώστε να υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των δυο επίπεδων.
Ένα δεύτερο στοιχειό αποτελεί η δερμάτινη επένδυση του τοίχου (συνολικού πλάτους 2 μ. και ύψος 11μ.) που βρίσκεται πίσω από τη σκάλα και ενώνει τα τρία επίπεδα. Πάνω στον οποίο βρίσκονται φωτεινές επιγραφές με το λογότυπο του bar.
Το σημαντικότερο στοιχειό που χρησιμοποιήθηκε για να δοθεί ένα ξεχωριστό ύφος σε διάφορα σημεία του bar είναι ο φωτισμός. Το πιο ισχυρό στοιχειό σε αυτό τον τομέα, ο “φωτεινός τοίχος” που μοιάζει σαν τα έργα του Mondrian και καλύπτει την εσωτερική όψη ενός από τους τοίχους του κτιρίου. Η μεγάλη επιλογή έντονων και απαλών χρωματισμών, καθώς επίσης και η δυνατότητα εναλλαγής τους σε διαφορετικούς ρυθμούς, δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείται διαφορετική ατμόσφαιρα. Επίσης σε διάφορα σημεία του bar εσωτερικά και εξωτερικά έχουν χρησιμοποιηθεί ξύλινες περσίδες wengue πίσω από τις οποίες βρίσκονται φώτα, δημιουργώντας έτσι ένα επιπρόσθετο παιχνίδι με τον φωτισμό. Οι περσίδες αυτές χαρακτηρίζουν την όψη του bar από την οδό Μιλάτου καθώς επίσης, την κυρία είσοδο από την Κοραή και αλλά εσωτερικά σημεία. Το χρώμα των εσωτερικών τοίχων είναι το λευκό που αναδεικνύει τη παλέτα των διαφορετικών χρωμάτων.
Η αλληλουχία μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χωρών έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση γυάλινων στοιχείων που βοήθησαν πολύ στη διαμόρφωση της αυλής από την οδό Μιλάτου, δημιουργώντας έτσι ημιυπαίθριους χώρους που μπορούν να χρησιμοποιούνται σε όλες τις καιρικές συνθήκες.