είπαν για μας

Υπόσκαφες Κατοικίες

2021 - Αχλάδας, Ηρακλείου

down page

Η εναρμόνιση με το τοπίο, η οικοδόμηση με χρήση της τοπικής γης, η ελάχιστη επέμβαση στον τόπο χαρακτηρίζουν το νέο μας έργο. Το Elysium Collection villas, ένα έργο που συνδυάζει την πολυτέλεια και ταυτόχρονα την άμεση επαφή με τη φύση. Το συγκρότημα βρίσκεται στην Αγία Πελαγία, Ηρακλείου Κρήτης και αποτελείται από 5 υπόσκαφες βίλες, κάθε μία με ιδιωτική πισίνα.

Μια οριζόντια σχισμή, ένα κενό στο φυσικό ανάγλυφο προσανατολίζει το συγκρότημα προς τη θέα, διατηρώντας την οργανική μορφή του τοπίου με την επαναφορά της υπάρχουσας τοπογραφίας . Σμιλεύεται λοιπόν μια τεχνητή σπηλιά, ένας χώρος κάτω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους, με στενή επικοινωνία με τη γή αλλά και την προστασία από αυτήν.

Οι δυο πλευρικές κατοικίες εξυπηρετούνται από δυο ιδιωτικές διαδρομές που διαμορφώνονται στον ακάλυπτο χώρο και αγκαλιάζουν το οικόπεδο, ενώ οι υπόλοιπες τρεις εξυπηρετούνται με ξεχωριστές εξωτερικές σκάλες και ανελκυστήρες πετυχαίνοντας έτσι την μέγιστη ιδιωτικότητα στην πρόσβαση. Διατηρείται έτσι ανεμπόδιστη η θέα προς τη θάλασσα για όλες τις κατοικίες. Παρά την ενιαία μορφή της όψης, κάθε κατοικία διαχωρίζεται και απομονώνεται από τα κάθετα στοιχεία που οριοθετούν τις επιμέρους αυλές. Η υποχώρηση των 2 μέτρων που πραγματοποιείται στην πίσω πλευρά καθιστά τις βίλλες διαμπερείς, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο τον φυσικό φωτισμό και αερισμό τους και στα δύο επίπεδα. Παράλληλα, δημιουργείται μια ήσυχη γωνιά στο χώρο του υπνοδωματίου, ιδανική για στιγμές ηρεμίας και απομόνωσης.

Τα υλικά και τα έπιπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο, έρχονται σε απόλυτο διάλογο με το τοπίο της περιοχής. Πέτρα, ξύλο, γήινα χρώματα, φυτά και μυρωδιές που ευδοκιμούν στην περιοχή, συνθέτουν ένα αρμονικό τοπίο που ακολουθεί πλήρως εκείνο της Κρήτης. Προέκταση του εξωτερικού, το εσωτερικό, συνεχίζει στο ίδιο ύφος προσδίδοντας όμως μια ιδιαίτερη αίσθηση πολυτέλειας ενώ παράλληλα ακολουθείται και η υλικότητα που έχει χρησιμοποιηθεί στους εξωτερικούς χώρους. Το συγκρότημα διαθέτει υποδομές που το αναδεικνύουν όλες τις εποχές του χρόνου, με τις οπτικές προς την θάλασσα και τις πισίνες να το καθιστούν ιδανικό για καλοκαίρι, ενώ η εσωτερική διακόσμηση προσδίδει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και για χειμωνιάτικη διαμονή. Οι ιδιωτικές αυλές που διαμορφώνονται στην ανατολική πλευρά, αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα, δημιουργώντας ένα χώρο τραπεζαρίας και παρασκευής φαγητού και ένα πιο προσωπικό χώρο καθιστικού δίπλα στην πισίνα. Τέλος, στην βορειοανατολική πλευρά του οικοπέδου, δημιουργείται ένα belvedere, ένα σημείο θέασης με καθιστικό που μπορεί κανείς να απολαύσει την ανεμπόδιστη θέα προς όλα τα επίπεδα.

3d rendering by: https://www.tabarq3d.com/