είπαν για μας

Private Villa

2021 - Αγία Πελαγία

down page

Μια νέα διώροφη οικοδομή με μοντέρνο χαρακτήρα, που διατηρεί όμως στοιχεία από την παράδοση, χαρακτηρίζει το νέο μας έργο στην περιοχή του Μονοναύτη στην Αγία Πελαγία.

 

Το κτίριο τοποθετείται προσανατολισμένο προς τη θέα. Μια πιο κλειστή όψη δημιουργείται στη δυτική πλευρά όπου βρίσκεται η πρόσβαση στο οικόπεδο από το δρόμο, ενώ αντίθετα από την άλλη πλευρά το κτίριο αναδιπλώνει πλήρως το εσωτερικό του.

 

Όπως αντικρίζουμε το κτίριο από την είσοδο, βλέπουμε μια πλατεία με φύτευση, που προϊδεάζει για το τι μπορεί να βρίσκεται από την άλλη πλευρά. Τα ανοίγματα είναι ελάχιστα, ενώ κλωστρά επιτρέπουν την διέλευση του φωτός διατηρώντας την ιδιωτικότητα των ενοίκων από την πλευρά του δρόμου.
 

Η πρόσβαση για τις κατοικίες γίνεται είτε από τη δυτική πλευρά, για την ισόγεια κατοικία, είτε από τη νότια πλευρά, ανεβαίνοντας τη σκάλα που οδηγεί στον όροφο. Η ανατολική όψη είναι εκείνη που στρέφεται πλήρως προς τη θέα, ειδικά και με τη δημιουργία μιας μεγάλης αυλής με πισίνα στην πλήρη έκταση του κτιρίου. Μεγάλα ανοίγματα σε όλο το μήκος της όψης επιτρέπουν το "άνοιγμα" της κατοικίας προς την αυλή, δίνοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως ενιαίος χώρος, ιδιαίτερα για τους καλοκαιρινούς μήνες.
 

Στη νότια και ανατολική όψη του ορόφου αναπτύσσεται μια μεγάλη βεράντα με απρόσκοπτη θέα στην πισίνα αλλά και στη θάλασσα. Ένας τοίχος υψώνεται σε όλο το μήκος της βόρειας όψης, εμποδίζοντας έτσι από ανεπιθύμητους ανέμους, αλλά και αποκόπτοντας τη θέαση προς το κτίριο από γειτονικό οίκημα που βρίσκεται σε αυτή την πλευρά, εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη ιδιωτικότητα για τους ιδιοκτήτες. Παράλληλα, σε εκείνη την πλευρά, δημιουργείται ένας ωφέλιμος χώρος με barbeque και τραπεζαρία, ιδανικός για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού είναι πλήρως προστατευμένος.

 

Η ένταξη στο τοπίο επιτυγχάνεται επιπλέον με την επιλογή των υλικών. Πέτρα της περιοχής χρησιμοποιείται σε όλα τα τμήματα του ισογείουδίνοντας την εντύπωση πως το κτίριο "αναδύεται" από τη γη. Παράλληλα, στον όροφο ακολουθείται μια πιο ανάλαφρη λογική με τη χρήση του λευκού χρώματος, ούτως ώστε να αναδειχθούν οι καθαροί όγκοι του οικήματος. Στο χώρο της αυλής και της πλατείας χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά, αλλά και φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή. Επιπλέον, το στοιχείο νερού είναι ιδιαίτερα διακριτό σε όλο το μήκος της ανατολικής όψης, προσδίδοντας έτσι μια αίσθηση πολυτέλειας σε όλο το κτίριο.

 

Τέλος, η αίσθηση που δημιουργείται στο χώρο, από την τοποθέτηση των όγκων, την επιλογή των υλικών, αλλά και από τη διακόσμηση, είναι εκείνη ενός χώρου χαλάρωσης και ιδιωτικότητας για τους ενοίκους, χωρίς όμως να τους περιορίζει και να εμποδίζει την πλήρη εκμετάλλευση του μεγέθους του οικοπέδου και της θέας προς το θαλάσσιο στοιχείο.

3d rendering by: https://www.tabarq3d.com/