είπαν για μας

Διώροφη μονοκατοικία

2002 | Καρτερός | Κρήτη

down page
Η σύνθεση των όγκων βασίστηκε σε σύγχρονα κριτήρια, χωρίς να μιμείται, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα και τις αναλογίες της τοπικής αρχιτεκτονικής. Εκτός από τις λειτουργικές ανάγκες της οικογένειας και τους πολεοδομικούς περιορισμούς, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα στοιχεία της θέας, του προσανατολισμού και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τοπικού κλίματος. Το κτίριο, λοιπόν, είναι προσανατολισμένο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ανεμπόδιστα η θέα σε κάθε σημείο του και παράλληλα η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου το προστατεύει από το συχνό βορειοδυτικό άνεμο της περιοχής.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κατοικίας αποτελεί η ανάπτυξή της σε διαφορετικά επίπεδα. Οι χώροι διημέρευσης διαχωρίζονται από τους χώρους διανυκτέρευσης αξονικά μέσω του χώρου της κύριας εισόδου και της τραπεζαρίας. Έτσι, στο ανατολικό τμήμα της κατοικίας και σε χαμηλότερο επίπεδο από την κύρια είσοδο, συναντάμε το κύριο σαλόνι, το οποίο αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της κατοικίας εξασφαλίζοντας απεριόριστη θέα και φωτισμό στο εσωτερικό, καθώς επίσης το καθιστικό, την κουζίνα, το w.c. και το χώρο γραφείου. Η κουζίνα αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο προς τον περιβάλλοντα χώρο, επιτρέποντας έτσι τη σύνδεση του μέσα με το έξω. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το εσωτερικό μπαλκόνι το οποίο χαρίζει μια ευχάριστη όψη του σαλονιού από τη στάθμη του παταριού, δημιουργώντας ένα ευχάριστο οπτικό παιχνίδι μεγεθών, αναλογιών και φωτισμού από διαφορετικά σημεία. Στο δυτικό τμήμα της κατοικίας και σε ψηλότερο επίπεδο από την κύρια είσοδο φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια των παιδιών και του ζευγαριού.
Σημαντικό χαρακτηριστικό της κατοικίας αποτελεί η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με την πισίνα. Ο ψηλός τοίχος στην αυλή περικλείει τμήμα του χώρου της πισίνας και συγχρόνως δημιουργεί ένα προστατευόμενο υπαίθριο χώρο, ο οποίος λόγω των ανοιγμάτων του τοίχου προσφέρει απεριόριστη θέα.
2002 - Διώροφη μονοκατοικία στον Καρτερό Ηρακλείου Κρήτης