είπαν για μας

Σταυρούλα Δανδουλάκη

2016- Ρέθυμνo, Κρήτη

down page
2016 - Μελέτη διακόσμησης - κατασκευή - ανακαίνιση - εξοπλισμός φαρμακείου στο Ρέθυμνο.

Η αρχιτεκτονική μελέτη για το φαρμακείο της δεσποινίδας Δανδουλάκη στο κέντρο του Ρεθύμνου στόχευε στη δημιουργία ενός μοντέρνου, φιλικού και ‘’φρέσκου’’ χώρου που να ταιριάζει στη νεαρή ιδιοκτήτρια.
Η δυσκολία σε αυτόν τον χώρο ήταν τα διαφορετικά επίπεδα, τα οποία ενοποιήσαμε δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο. Έτσι έχοντας ένα ισόγειο τμήμα σχεδιάσαμε ένα φαρμακείο ανοιχτό προς τους καταναλωτές, με όψη που να φαίνεται από τον δρόμο. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η σήμανση ,λιτή και ξεκάθαρη δίνει το στίγμα του φαρμακείου και κάνει αισθητή την παρουσία του στην τοπική αγορά.
Αξιοποιώντας το σχήμα του χώρου τοποθετήσαμε περιμετρικά τα ράφια προβολής-προώθησης των προϊόντων και στο κέντρο τον πάγκο εξυπηρέτησης πελατών. Με τη χρήση διαφορετικού τύπου γυάλινων ραφιών, από τη μία εκείνα που συνοδεύονται από φωτιζόμενη πλάτη και από την άλλη εκείνα με τεχνοτροπία στην πίσω πλευρά τους γίνεται ένα παιχνίδι διακόσμησης και δίνεται η αίσθηση του άυλου με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται περισσότερο τα προϊόντα. Το στοιχείο εκείνο που τραβάει το βλέμμα είναι μια πρωτότυπη κρεμαστή βιτρίνα τοποθετημένη στην δεξιά πλευρά της τζαμαρίας, η οποία προωθεί το εμπόρευμα χωρίς να παρεμποδίζει την εικόνα του εσωτερικού του φαρμακείου.
Ο φωτισμός του χώρου μελετήθηκε ιδιαιτέρως. Το μπλε χρώμα συνδυασμένο με το λευκό και το γκρι στους τοίχους να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον οικείο, δροσερό και αισιόδοξο ενώ παράλληλα τονίζει και προβάλλει τα εμπορεύματα.
Ο σχεδιασμός απέβλεπε στην κατασκευή ενός φαρμακείου μοντέρνου και σύγχρονου για την νεαρή φαρμακοποιό που να θυμίσει περισσότερο έναν χώρο σωματικής υγείας και ευεξίας παρά έναν χώρο ιατρικού χαρακτήρα.