είπαν για μας

Παπούλια Σ.-Πιπεράκης Γ.

2011 | Αθήνα

down page

2011 – Μελέτη διακόσμησης - κατασκευή - ανακαίνιση- εξοπλισμός φαρμακείου Παπούλια Στέλλα – Πιπεράκης Γιώργος στην Αθήνα
Η προσέγγιση στην ανακαίνιση του συγκεκριμένου φαρμακείου πραγματοποιήθηκε με το δεδομένο ότι η “εικόνα” του χώρου εργασίας είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες για την αποδοτικότητα στην εργασία και την προώθηση των προϊόντων. Η διερεύνηση της εργονομίας με την αρχιτεκτονική επίλυση της κάτοψης και η προσεκτική προσέγγιση για την επιθυμητή ατμόσφαιρα και ύφος του καταστήματος με την επιλογή των κατάλληλων υλικών, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την επιθυμητή ισορροπία μορφής και λειτουργίας.
Ο χώρος προβολής - έκθεσης των προϊόντων βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του χώρου. Χαρακτηριστικό στοιχείο της σύνθεσης αποτελούν οι μονοκόμματοι καμπύλοι τοίχοι προβολής – έκθεσης των προϊόντων, οι οποίοι τοποθετούνται εκατέροθεν της είσοδου, εξασφαλίζοντας έτσι έναν κεντρικό ευρύχωρο χώρο που προσφέρει άνετη κίνηση στους πελάτες και τους εργαζόμενους, άλλα και απρόσκοπτη θέαση όλων των προϊόντων. Αξονικά με την είσοδο και σε άμεση οπτική επαφή με αυτήν, τοποθετείται ο πάγκος εξυπηρέτησης και πώλησης. Κάθε ομάδα προϊόντων παρουσιάζεται ως θεματική ενότητα στην οποία αφιερώνεται ένα συγκεκριμένο τμήμα στους καμπύλους τοίχους. Το πατάρι διαμορφώνεται σε χώρο περιποίησης – φροντίδας των πελατών, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ιδιωτικότητα.
Χρησιμοποιούνται υλικά όπως ξύλο, γυαλί, barrisol, inox επιφάνειες κ.λπ. Η επίπλωση ενισχύεται με εσωτερικό φωτισμό, ο οποίος είναι έμμεσος και τοποθετείται πίσω από τα ράφια, έτσι ώστε να φωτίζει διακριτικά τα προϊόντα και να τα αναδεικνύει.
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει η επαφή του φαρμακείου με τον εξωτερικό χώρο. Η περιοχή, η λειτουργία και οι ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής υπαγόρευσαν τα δεδομένα και καθόρισαν τις δυνατότητες για την αρχιτεκτονική επίλυση και τον σχεδιασμό. Έτσι, στη διαμόρφωση και τη “σηματοδότηση” της πρόσοψης επιδιώχθηκε μια ομαλή ένταξη στο ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής, διατηρώντας όμως μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη αισθητική ταυτότητα.
Το τελικό αποτέλεσμα, άρτιο αισθητικά με minimal αναφορές, αποτελεί συνάρτηση του προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, της λειτουργικότητας του χώρου και της συνολικής εικόνας του φαρμακείου - καταστήματος. Οι συνιστώσες αυτές δημιουργούν την τελική ατμόσφαιρα του χώρου προσδίδοντας μια “νέα δυναμική” στο περιβάλλον του φαρμακείου, καθιερώνοντάς το στο χώρο της καινοτομίας και της έρευνας, όπως ήδη συμβαίνει με άλλες κατηγορίες καταστημάτων.