είπαν για μας

Συλλιγνάκης Ι.-Σταυρακάκη Ν.

2010 | Θεσσαλονίκη

down page
2010 – Μελέτη διακόσμησης - κατασκευή -ανακαίνιση- εξοπλισμός φαρμακείου Συλλιγνάκης Ιωάννης - Σταυρακάκη Νανά στη Θεσσαλονίκη.
Το φαρμακείο ‘’Συλλιγνάκη-Σταυρακάκη’’ βρίσκεται στην περιοχή της ‘’Καμάρας’’ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Παρά την κεντρική του τοποθεσία το φαρμακείο επισκιαζόταν από τα διπλανά καταστήματα. Κατά συνέπεια, αρχικό στόχο στον σχεδιασμό της πρόσοψης αποτέλεσε η ανάδειξη και προβολή του καταστήματος προς την αγορά. Για να εξυπηρετηθεί αυτός ο σκοπός, η πρόσοψη παίρνει μια κλίση σε σχέση με τα παράπλευρα καταστήματα, δημιουργώντας μια αίσθηση διαχωρισμού από την υπόλοιπη ενιαία πρόσοψη των καταστημάτων. Η πρόσοψη αναδεικνύεται περαιτέρω με την χρήση του γυαλιού, βαμμένο σε έντονο κόκκινο χρώμα - ένα υλικό πρωτότυπο για όψη φαρμακείου.
Εσωτερικά, για την δημιουργία μιας ομαλής κίνησης και για την καλύτερη λειτουργία του χώρου, επιδιώχθηκε η ένωση των τριών διαφορετικών χώρων - επιπέδων του φαρμακείου.
Το πρώτο επίπεδο, που συναντάει κανείς με την είσοδο του στο χώρο, αποτελεί ένα μακρόστενο χώρο, που αξιοποιείται με την εκμετάλλευση των κατά μήκος πλευρικών τοίχων. για την έκθεση των φαρμακευτικών προϊόντων τον χώρο έκθεσης αποτελεί -προβολής των φαρμακευτικών προϊόντων, χωρισμένα σε κατηγορίες ανά εταιρεία ή είδος. Η δημιουργία των κατηγοριών ανάλογα με την ιδιότητα του σκευάσματος διευκολύνουν των εντοπισμό τους τόσο για τον εργαζόμενο, όσον και για τον πελάτη ο οποίος μπορεί με ευκολία να αναζητήσει αυτό που ψάχνει. Στο βάθος του χώρου βρίσκει κανείς τον πάγκο εξυπηρέτησης , ενώ στα δεξιά του συναντά την σκάλα που οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο.
Το δεύτερο, με ένα μέτρο υψομετρική διαφορά σε σχέση με το πρώτο, αποτελεί την έκθεση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε καθώς μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια φυσική συνέχεια και να κάνουμε διαχωρισμό ανάμεσα στο επίπεδο των φαρμακευτικών προϊόντων και σε αυτό των ομοιοπαθητικών. Η έκθεση αποτελεί μια εισαγωγή στα ομοιοπαθητικά σκευάσματα που διαθέτει το φαρμακείο, χωρισμένα σε ομάδες σύμφωνα με τις ιδιότητές τους.
Η σύνδεση των χώρων γίνεται με μια μικρή σκάλα η οποία λειτουργεί και ως σημείο έκθεσης των φωτογραφιών- από βότανα και προϊόντα της φύσης- του κυρίου Γιάννη Συλλιγνάκη.
Το ξύλο στην επίπλωση χρησιμοποιήθηκε για να τονίσει τη ζεστασιά και το φυσικό στοιχείο που κυριαρχεί στο φαρμακείο. Από την άλλη το γυαλί στην πρόσοψη της εισόδου -ενός υλικού πρωτοποριακού για φαρμακείο- αναδεικνύει την μοντέρνα πλευρά και το σύγχρονο προφίλ του καταστήματος.